Bel ons anoniem & gratis

Exit app

Verlaat de website direct.

Wat als één van je cliënten naar seksuele kindermisbruikbeelden kijkt?

Gepubliceerd op March 15th, 2023

Stel je voor, je bent op huisbezoek bij één van je cliënten. De cliënt vraagt of je even iets kan helpen opzoeken op de computer. Tijdens het meekijken, opent de cliënt per ongeluk een foto die heel erg lijkt op een kind in een seksuele pose. Je cliënt sluit in de schrik de foto af. In de schrik weet je niet wat je moet doen maar houd je je stil. Hoe moet je dit verder aanpakken?

Het kan enorm schrikken zijn als je erachter komt dat één van je cliënten beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen op de computer heeft staan. Vaak komen er veel vragen naar boven. Is de persoon pedofiel? Is er een risico voor kinderen die in de buurt wonen buurt of (klein-)kinderen? Heeft de cliënt zelf deze beelden gemaakt? Ben ik strafbaar nu ik het materiaal heb gevonden? Moet ik de politie bellen? Wat moet ik met het materiaal doen? Op onze hulplijn krijgen wij regelmatig dit soort vragen binnen van bijvoorbeeld thuiszorg, sociaal werkers of mantelzorgers.

Gesprek starten

Het is erg belangrijk om als professional niet meteen conclusies te trekken over de cliënt. Het enige wat je weet, is dat er beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen op de computer staat. Dit zegt nog niks over de gevoelens en gedragingen van de cliënt. Het betekent niet dat er automatisch kinderen in de omgeving in gevaar zijn. Dit zou wel zo kunnen zijn, maar daar kun je niet vanuit gaan. Het percentage van de personen dat beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen kijkt EN daadwerkelijk overgaat tot fysiek seksueel kindermisbruik, is erg klein. Het allerbelangrijkste is om eerst het gesprek te starten en de situatie duidelijk te krijgen. Dit gesprek starten kan erg moeilijk zijn. Daarom heeft Stop it Now de handleiding ‘Start het gesprek’ geschreven. Hierin staat waarop je kan letten voordat je een gesprek aangaat met de betreffende persoon.

Als je als professional beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen hebt ontdekt op de computer van je cliënt, is het belangrijk te weten dat je niet strafbaar bent.

Belangrijk is wel om de cliënt proberen te overtuigen het materiaal te verwijderen. Dit zelf doen, is af te raden aangezien het materiaal strafbaar is. Bij vragen over dit materiaal, is het het beste idee om contact op te nemen met de politie.

Daarnaast is het aan te raden om te benadrukken dat er verschillende hulpopties zijn die helpen om te stoppen met het kijken van kinderporno. Dit kan met professionele hulp bij een organisatie zoals de Waag of een andere organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. Maar het kan ook via de zelfhulpmodule ‘Stoppen is mogelijk’

Ook belangrijk om te onthouden is dat je er niet alleen voor staat; je kan een situatie zoals hierboven genoemd het beste bespreken met collega’s en of leidinggevenden. Er is een kans dat een vergelijkbare situatie zich eerder heeft voorgedaan. Verder is het uiteraard ook mogelijk om contact op te nemen met de hulplijn van Stop it Now.

Onderbuikgevoel

Naast dat er een situatie kan voorkomen waarin je daadwerkelijk beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen tegenkomt, kan het ook zijn dat je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal pluis is doordat je bepaalde signalen opvallen bij een cliënt of deze persoon opvallende dingen zegt over minderjarigen. Vaak heb je dit gevoel niet voor niks. Juist in deze situatie is het belangrijk om je gevoelens te checken bij je collega’s. Als jij het gevoel hebt, is de kans groot dat andere personen die dicht om deze persoon staan, het gevoel ook hebben. Als er (nog) geen materiaal is gevonden, zal dit gesprek moeilijker zijn. De handleiding ‘Start het Gesprek’ op de website biedt ook voor deze situatie handvatten om het gesprek te starten als er vermoedens zijn van het kijken van misbruikbeelden van minderjarigen en/of hands-on misbruik.

Exit app